Levandule - fialová kráska z Provence

 

Levandule je jednou z mála rostlin, které dokážou pojmenovat většinou dokonce i muži. Zásluhu na tom zřejmě má nejen její výrazné fialové zbarvení, ale i velmi specifická vůně, kterou musíte milovat nebo nesnášet. Doufáme, že stejně jako my, patříte do té první skupiny. 

 

Levandule lékařská Levandule lékařská

 

Zajímavosti o levanduli, aneb tohle jste věděli?

  • Levandule patří společně s mátou, mateřídouškou nebo třeba šalvějí do stejné čeledi hluchavkovitých.
  • Nevyskytuje se pouze v odstínech fialové a modré, ale existuje i levandule s růžovými nebo bílými květy.
  • Levanduli se u nás velmi dobře daří, v zemi je dokonce schopná přežít i zimu, a tak si její vůni kromě několika velkých českých levandulových farem můžete užívat i ve vlastním bohatém záhonku.
  • Rozkvetlá levandule přitahuje obrovské množství broučků, včelek, čmeláků a bělásků, takže je v ní pořád živo. Navíc je skvělým zdrojem pro dobrý a kvalitní med.
  • V teple domova můžete levanduli využít proti molům zavěšením pytlíku se sušenými květy do šatní skříně. Její vůně odpuzuje také komáry, mouchy nebo myši. Ve středověku se levandule používala také v boji proti štěnicím.
  • V 16. století nosili Evropané náramky z levandule jako ochranu proti moru a jiným nemocem.
  • Ve starém Egyptě se levandule zase využívala během procesu mumifikace.

 

Levandule lékařská Levandule lékařská

 

Účinky levandule

Levandule našla hlavní využití díky svým účinkům především v aromaterapii. Kromě příjemné vůně totiž přináší i příjemné pocity. Levandule pomáhá organismu relaxovat, zklidnit se a nastolit harmonii. Navozuje také pocit klidu, a proto je skvělá před spaním, ať už ve formě čaje z květů či natí nebo esenciálního oleje do aromalampy. I to je důvodem, proč se do oblíbených hřejivých plyšáků dávají sušené květy levandule. Její typická vůně, ač pro člověka příjemná, už tolik nevoní hmyzu. Polštářek se sušenou levandulí tak můžete použít jako skvělý přírodní odpuzovač molů ve skříni.

 

Další využití levandule

Nejširší využití má levandule zřejmě jako dekorace. Často se suší a používá do různých aranžmá, věnců nebo jiných dekorativních předmětů. Omamná levandulová vůně ale našla své využití i v potravinářství. Z čerstvých květů si doma můžete vyrobit třeba levandulový sirup, limonádu, čaj, zmrzlinu nebo marmeládu. Sušené levandulové květy se dají macerovat a použít jako přírodní aroma do čokoládových lanýžů nebo panna cotty nebo se s nimi dají ozdobit dorty, zákusky či sušenky.

 

Levandule lékařská Levandule lékařská

 

Díky své výrazné vůni a relaxačním účinkům je levandule velmi oblíbená i v kosmetice a drogerii. Vždyť i etymologický základ slova levandule, lavare, je latinský výraz pro sloveso mýt. Používá se nejen do krémů, mastiček, masážních olejů, čisticích prostředků, koupelových solí nebo tělových vůní, ale můžete ji najít dokonce i v zubní pastě nebo pracím gelu.

 

Naše levandulové poklady

Protože levandule patří mezi naše nejoblíbenější bylinky a hlavně díky tomu, že se její silice dá získat ve 100% přírodní podobě, nechybí ani v naší nabídce mýdla s touto omamnou vůní. Vybrat si můžete z nedobarvované či barevné varianty. Obě jsou samozřejmě čistě přírodní a neobsahují žádné syntetické látky. Nebarvené levandulové mýdlo ze základní řady i další informace o něm najdete na našem e-shopu v klasické verzi nebo v cestovní verzi. Pokud vám k levanduli pasuje její typická nafialovělá barva, máte na výběr ze 3 různých designů mýdel, a to Fialové bubliny, Fialové kostky nebo Fialový filigrán. Dohromady můžete tato 3 mýdla dostat také v dárkové Fialové sadě.

 

Přírodní levandulové mýdlo  Cestovní přírodní levandulové mýdlo  Dárková sada designových přírodních levandulových mýdel 

Designové přírodní levandulové mýdlo kostky  Designové přírodní levandulové mýdlo filigrán  Designové přírodní levandulové mýdlo bubliny

 

Přírodní levandulové mýdlo Přírodní levandulové mýdlo