Vše, co potřebujete vědět o šampucích

 

Jsme nadšení, že se nám podařilo do našeho mýdlového sortimentu přidat i šampuky, které jsme sami na sobě několik měsíců testovali a pak jen čekali na atesty ze SZÚ. Co to vlastně šampuk je? Jak se vyrábí a jak se používá? A jaké máme druhy? Na všechny tyto otázky vám odpovíme v dnešním článku.

Šampuk – co to vlastně je?

Šampuk je tuhá forma šamponu na vlasy. Ty naše samozřejmě, tak jako všechna mýdla, vyrábíme ručně. Teď ale dávejte pozor. Nespleťte si šampuk a mýdlo na vlasy. Jde o dva zcela odlišné produkty, které budou mít na vaše vlasy velmi odlišné účinky. Odlišná je i cenová hladina, ve které se pohybují.

 

Šampuk - přírodní šampon   Kopřivový šampuk na vlasy

 

Jaký je rozdíl mezi mýdlem na vlasy a šampukem?

Jak už víte, mýdlo na vlasy a šampuk není to samé. Mýdlo na vlasy v naší nabídce ani nenajdete. Vzniká stejně jako všechna ostatní mýdla pomocí procesu zmýdelnění, kdy spojením tuků a hydroxidu sodného dojde k chemické reakci. Největší rozdíl je tedy ten, že šampuk nevzniká zmýdelněním. Všechny jeho složky se za nízké teploty spojí, natlačí do formy a nechají několik dní odstát. Velmi důležitý rozdíl mezi mýdlem na vlasy a šampukem je ale taky ten, jaký účinek na vaše vlasy jedno nebo druhé má. Jestli na přírodní kosmetiku přecházíte z té klasické „chemické“, bude pro vás šampuk rozhodně lepší volbou. Pokud totiž máte vlasy zvyklé na běžné tekuté šampony s obsahem silikonů, může chvíli trvat, než se vám silikony z vlasů pořádně vymyjí a vy budete s výsledkem opravdu spokojeni. Mýdlo na takových vlasech nějaký čas nechávat povlak a pocit "navoskovaných" vlasů. Jinak je tomu ale právě při mytí vlasů šampukem, který tyto nepříjemné důsledky na vaše vlasy nemá. Můžete ho tedy používat nejenom tehdy, když se dlouhodobě konvenční kosmetice vyhýbáte, ale i v případě, že jste se právě teď rozhodli udělat k přírodní kosmetice první kroky.

Jaké šampuky u nás najdete?

Na začátek jsme se rozhodli uvést do sortimentu tři druhy šampuků. Kopřivový, heřmánkový a lipový. Kopřiva dvoudomá ve spojení s péči o vlasy asi není nic nového. Klasický kopřivový šampon používaly už naše babičky, a ty rozhodně věděly, proč to dělají. Výluh z kopřivy, který šampuk obsahuje, totiž vlasům po umytí dodá velké množství kyseliny křemičité, která vlasy posiluje a podporuje jejich růst. Konopný protein zabraňuje lámání vlasů. Obohacující oleje, mezi které patří dýňový, arganový a olivový, navíc pomáhají vlasům proti třepení. Kopřivový šampuk je vhodný pro normální i mastící se vlasy. Najdete ho tady.

 

Kopřivový šampuk na vlasy   Kopřivový šampuk na vlasy 

 

Druhým typem šampuku, který u nás můžete najít, je šampuk heřmánkový. Heřmánek pravý, stejně jako kopřiva, není v péči o vlasy žádným nováčkem. Díky svým jemně zesvětlujicím účinkům je vhodný na světlé vlasy. Kromě toho zajišťuje obsažený výluh z heřmánkových květů v šampuku vlasům také lesk. Další složka, konopný protein, zase zabraňuje lámání vlasů. Jojobový, mandlový a olivový olej pak v kombinaci s bambuckým máslem zjemňují pokožku hlavy i samotné vlasy. Heřmánkový šampuk najdete tady.

 

Heřmánkový šampuk na vlasy   Heřmánkový šampuk na vlasy 

 

Zatím posledním šampukem, který v naší nabídce seženete, je lipový šampuk. Výluh z lipových květů, který tento šampuk obsahuje, vlasům dodává pružnost a jemnost. Proto je lipový šampuk určen především na poškozené a suché vlasy, které se díky účinkům lipových květů nelámou a netřepí. Rýžový protein navíc regeneruje pokožku hlavy, zlepšuje strukturu vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. I v lipovém šampuku najdete obohacující oleje, které budou o vaše vlasy pečovat. Patří mezi ně jojobový, hroznový a brutnákový, které doplňuje ještě bambucké máslo. Lipový šampuk najdete tady.

 

Lipový šampuk na vlasy   Lipový šampuk na vlasy 

 

Jak šampuk používat?

Nemusíte se bát toho, že nevíte, jak si s tuhým šampukem poradit. Šampuk se používá v podstatě stejně jako mýdlo. Nejdříve samotné vlasy namočte. Po mokrých vlasech pak šampukem několikrát jemně přejeďte a následně vlasy prsty masírujte, dokud se nevytvoří bohatá pěna. Pak už stačí pěnu pod proudem čisté vody smýt a je hotovo. Na rozdíl od mýdla na vlasy nemusíte na konci mytí v kombinaci se šampukem používat kyselý oplach. Pokud to vaše vlasy vyžadují, můžete šampuk kombinovat s kondicionérem. Podle našich zkušeností ale v případě, že používáte pouze přírodní kosmetiku, žádné další produkty vlasy nepotřebují.

 

Šampuk - přírodní šampon   Šampuk - přírodní šampon

 

Všechny šampuky nabízíme v gramáži 75 g v klasické verzi, v cestovní a také ve verzi dárkové krabičky s přírodním mýdlem. Celou naši nabídku najdete v kategorii ŠAMPUKY. Jestli vás o nich zajímá cokoliv dalšího, neváhejte se nás zeptat v komentářích nebo na emailu bellamia@domacimydlarna.cz. Všechny otázky vám moc rádi zodpovíme a doufáme, že si naše šampuky oblíbíte ♥

 

Kopřivový šampuk na vlasy  Heřmánkový šampuk na vlasy  Lipový šampuk na vlasy