Palmový olej s certifikátem RSPO

Nic není jen černé nebo bílé

Palmový olej je věčný strašák moderní doby. Masíruje nás televize i internet. Protože se palmový olej používá do obrovského množství potravinářských i kosmetických produktů, stal se z jeho výroby velmi výnosný byznys. Dokonce je kvůli němu spousta korporací schopná jít i přes mrtvoly. A to doslova. Vypalování a kácení deštných pralesů na denním pořádku, zabírání nových území pro pěstování dalších palem, ubírání životního prostoru pro zvířata, která v pralesích žila celá staletí. To je odvrácená strana globalizace.

SPOLEČNOST KULATÉHO STOLU PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ PALMOVÉHO OLEJE

Věděli jste, že ne všechen palmový olej pochází z podobné produkce, kde jeho výroba ničí životní prostředí? Naštěstí existuje nezisková organizace Roundtable on Sustainable Palm Oil, která sdružuje všechny subjekty, které do kontaktu s palmovým olejem přijdou. Od jeho producentů a výrobců, přes zpracovatele a obchodníky až po investory, kteří podporují myšlenku na trvale udržitelný zdroj palmového oleje. Toto sdružení vydává certifikát, který zaručuje, že použitý palmový olej pochází z těchto trvale udržitelných zdrojů od lokálních farmářů, kteří musí dodržovat přísné podmínky ochrany přírody. Mezi hlavní kritéria výběru patří například to, že farmáři nesmí pro založení nových polí kácet ani pálit pralesy nebo při jeho pěstování používat pesticidy.

Sdružení se tak podílí nejen na ochraně přírody, ale také na zlepšení životních i pracovních podmínek těchto drobných farmářů, kteří přijali zodpovědnost za faunu i floru ve své zemi. Tyto farmáře také učí nové šetrnější metody a i díky tomu snižuje míru chudoby v těchto oblastech. Podporuje také společnosti zpracovávající palmový olej, které pro své zaměstnance nastavili férovou výši platů.

NAŠLI JSME DODAVATELE S TÍMTO CERTIFIKÁTEM

A proto jsme moc rádi, že jsme pro naše mýdla našli dodavatele palmového oleje právě s tímto certifikátem. Díky tomu, že jsme se nezřekli zodpovědnosti, máme i my alespoň nepatrný podíl na obnově deštných pralesů a zachování životního prostředí i pro další generace. Záleží nám na tom, co naše mýdla obsahují i co skrze ně dostanete do své pokožky. Jsme hrdí na to, že ne všichni touží v první řadě po zisku a že ještě existují lidé, kterým není jedno, jak to s naší planetou dopadne.